• Profesionalno, pouzdano i povoljno...

    CHN servis i održavanje kompjutera i kompjuterske opreme. Održavanje umreženih kompjutera u Vašoj kancelariji i poslovnom prostoru.

    Ponuda kompletnog web razvoja i pozicioniranja na web-u.

Usporen rad KOMPJUTERA

Usporen-kompjuter

Usporen vam je računar, Windows sporo radi? Niste sigurni u čemu je problem? Evo nekoliko konkretnih saveta šta možete sami da uradite pre nego pozovete u pomoć ovlašćeni servis ili nekog za koga verujete da može biti od pomoći.

Pod predpostavkom da već imate instaliran dobar antivirusni program, proverite da li je ažuriran i skenirajte kompjuter da biste proverili da li je možda zaražen nekim malicioznim programom. Nekada vaš računar može učestvovati u aktivnostima na internetu koje opterećju računar i usporavaju ga.

  • Proces je program ili nezavisni deo programa čiji rad može biti odgovoran za usporavanje kompjutera. Nekada jedan proces može uzeti skoro 100% kapaciteta procesora, pa je najbolje prekinuti rad takvog procesa. Kako biste proverili procese koji su aktivni tokom usporavanja kompjutera, na taskbaru kliknite desnim tasterom miša i odaberite StartTask Manager. Potom odaberite tab Process, i kliknite na kolonu CPU - proces koji može biti glavni krivac usporavanja računara nalazi se na vrhu kolone. Selektujte ga i odaberite End Process, što može dovesti do gašenja ili “zamrzavanja” nekog programa, ali će vaš računar normalno raditi.

  • Prilikom podizanja sistema, neki se programi učitavaju automatski mada za tim realno nema potrebe. To može značajno usporiti rad računara, a dodatno uzrokovati i konflikte. Nekim programima mora biti dozvoljeno automatsko učitavanje: antivirus, firewall, ili autoloader koji nadgleda rad baterije (kod laptopa). Ista vrsta programa može ili ne može da funkcioniše bez automatskog učitavanja (zvučna karta ili program za backup). Eksperimentišite sa autoloadom, pa ćete videti rezultat.

  • Obratite pažnju na situacije u kojima kompjuter usporava - koji su programi tada uključeni.

  • Možda vaša konfiguracija ne može da podrži ono što biste vi želeli - zato se klonite multitaskinga, gasite zahtevni program pre nego otvorite neki drugi veliki program. Zamenite sporije programe bržim (Firefox zamenite Chrome-om). Ako ne morate, ne koristite najnovije verzije programa, one su uvek sporije.

  • Možda je vreme za ulaganje u hardver. To čak i ne mora biti novi kompjuter, možete samo dodati RAM memoriju ili veći hard disk i time rasteretiti sistemsku particiju. na već postojeću konfiguraciju, ako za to ima mogućnosti.

  • Pomoc