• Profesionalno, pouzdano i povoljno...

    CHN servis i održavanje kompjutera i kompjuterske opreme. Održavanje umreženih kompjutera u Vašoj kancelariji i poslovnom prostoru.

    Ponuda kompletnog web razvoja i pozicioniranja na web-u.

Kako da laptop sačuvate od pregrevanja!

Laptop često koristite na tepihu ili prekrivaču, što dovodi do blokiranja sistema za hlađenje i samim tim do pregrevanja čipova na laptopu. Ponekad je bukvalno nemoguće koristit laptop (prenosivi računar) na kolenima prilikom rada na njemu od njegove toplote. Do visoke toplote na laptopu dolazi zbog opterećenja procesora ili zbog neefikasnog ili ograničenog protoka vazduha u sistemu za hlađenje. Rešavanjem ovog proglema mogla bi se produžiti vek trajanja vašeg laptopa.

1. Izaberite opciju za uštedu energije "Power Saver" u Windows power options, ova opcija optimizuje rad laptopa za uštedu baterije, smanji performanse nekih komponenti a samim tim se znatno smanji i zagrevanje tih kompneti i samog laptopa.

2. Odžavajte Vaš laptop čistim. Vremenom prašina može da zapuši izduvni sistem na laptopu, uspori rad ventilatora i smanji protok vazduha. Potrebno je da lagnao četkicom i kompresovanim vazduhom probate da očistite zapušene izduvne kanale. Za čišćenje starijih i ozbiljnije prašnjavih i zapušenih sistema potrebno je otvoriti i detaljno očistiti ventilator i ceo sistem za hlađenje, takođe potrebno je namazati i termo pastu radi boljeg provođenja. Ponekad je potrebno i zameniti ventilator.

3. Izbegavajte blokiranje vazduha na dnu laptopa ili sa strane. Ukoliko laptopu nemože da uvuće vazduh i time aktivno hladni komponente može dođi do pregrevanja, zato praktikujte da laptop ukoliko duže koristite stavite na sto ili na posolje za laptop sa dodatnim ventilatorima.

4. Prozore ili kartice sa vido elementima trudite se da držite na minimum, jer produkcija video materijala opterećuje procesor do maximuma i time zagreva kompletan laptop. Takođe podesite da vaš računar odlazi u stanje mirovanja kad god ga ne koristite.